XI Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
4th December 2018
Zaproszenie na Jubileusz Wszechnicy Żywieniowej
26th April 2019
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych przedstawia sprawozdanie z działalności organizacyjnej, naukowej i popularyzatorskiej w roku 2018.
Zorganizowano, we współpracy z różnymi ośrodkami naukowymi, trzy konferencje o zasięgu krajowym, wydano recenzowane materiały konferencyjne. Zorganizowano 20 spotkań naukowych i wygłoszono wiele wykładów dotyczących szeroko rozumianych zagadnień żywieniowych.
Popularyzowano wiedzę o prawidłowym żywieniu wśród różnych grup społecznych (dzieci, młodzieży, dorosłych, osób starszych), a także na temat edukacji i profilaktyki żywieniowej w chorobach cywilizacyjnych (otyłości, cukrzycy, chorobach układu krążenia i nowotworowych). Współpracowano, m.in. poprzez wymianę informacji, z wieloma instytucjami i organizacjami krajowymi i międzynarodowymi. Członkowie towarzystwa włączali się aktywnie w sprawy organizacyjne i naukowe dotyczące zbliżającej się Europejskiej Konferencji Żywieniowej FENS 2019, Dublin, Irlandia.