Nanotechnologia – korzyści czy ryzyko?

Zaproszenie na Jubileusz Wszechnicy Żywieniowej
26th April 2019
FENS Summer School 2019
7th June 2019
Oddział Warszawski Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych zorganizował w dniu 27 maja 2019 w Warszawie kolejne zebranie naukowe, na którym referat wygłosił prof. dr hab. Andrzej Tokarz /Zakład Bromatologii Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego/ na temat: "Nanotechnologia - korzyści czy ryzyko?" Podczas zebrania profesor Andrzej Tokarz przedstawił zarys problemów związanych z tą techniką. Nanotechnologia jest dziedziną zdobywającą coraz poważniejszą pozycję we współczesnym świecie. Odznacza się ona wieloma bardzo pożądanymi właściwościami, dzięki czemu znajduje szerokie zastosowanie w wielu gałęziach gospodarki.
Podczas wykładu przedstawione zostały podstawy nanotechnologii, a także możliwości jej wykorzystania w przemyśle spożywczym, opakowaniowym, przechowalnictwie, rolnictwie i medycynie. Zwrócona została także uwaga na ryzyko obecności w środowisku człowieka nanocząstek generowanych przez zjawiska naturalne, jak i potencjalne zagrożenia ze strony nanocząstek wytwarzanych w sposób inżynieryjny i przeznaczonych do różnych celów. Nanocząstki te z dużym prawdopodobieństwem mogą przenikać do różnych tkanek organizmu człowieka inicjując szereg niekorzystnych procesów. Nanotechnologia z punktu widzenia kontroli stopnia jej zagrożenia jest zagadnieniem trudnym analitycznie, a ze względu na potencjalne zagrożenia wobec wszystkich organizmów żywych wymaga bardzo odpowiedzialnego postępowania aplikacyjnego.