Konferencja Nutrition and Quality of Life of the Elderly

International Scientific Conference of PTNŻ, 23-24.06.2021 Warsaw
21st June 2021
Materiały konferencyjne, “Nutrition and quality of life of the elderly”
30th July 2021
W dniach 23-24 czerwca 2021 roku w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie odbyła się Międzynarodowa Konferencja zatytułowana Nutrition and Quality of Life of the Elderly. Była to II Konferencja z cyklu Dylematy nauki o żywieniu człowieka – dziś i jutro współorganizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych oraz Katedrę Żywienia Człowieka SGGW.
Swoją obecnością zaszczycili nas prof. dr hab. Kazimierz Tomala Prorektor ds. Rozwoju, reprezentujący Władze Uczelni oraz prof. dr hab. Krystyna Gutkowska reprezentująca Władze Instytutu Nauk o Żywienia Człowieka, a także prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger jako przedstawicielka Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk oraz vice-przewodnicząca PTNŻ.
Konferencja miała charakter hybrydowy, co pozwoliło na udział wielu naukowców, zarówno z Polski, jak i innych krajów z Europy. Wygłoszono 16 wykładów plenarnych, 7 referatów oraz 64 doniesienia, w sumie 87 wystąpień w 10 sesjach. W trakcie wystąpień poruszano kluczowe kwestie związane z żywieniem i zdrowiem osób starszych oraz ich wpływem na jakość życia. Podkreślano istotną rolę odpowiedniej wartości energetycznej diety, udziału białka i składników bioaktywnych w diecie, jak również aktywności fizycznej jako determinantów pomyślnego starzenia się. Zwrócono też uwagę na konieczność weryfikacji wskaźników antropometrycznych stanu odżywienia w związku ze zmieniającymi się z wiekiem budową i składem ciała.
Serdecznie dziękujemy Prelegentom i wszystkim Uczestnikom, a także Sponsorom, Zespołowi organizującemu Konferencję oraz TV SGGW.
Dodatkowe statystyki: Wejścia na stronę konferencji: 689 (środa), 482 (czwartek)
Gościliśmy znakomitych specjalistów z zakresu żywienia człowieka, zwłaszcza żywienia osób starszych: Prof. Lisette de Groot (Division of Human Nutrition at Wageningen University, the Netherlands), Prof. Aurelia Santoro (University of Bologna, Italy), Prof. Philip Calder (University of Southampton, United Kingdom; Przewodniczący FENS- Federation of European Nutrition Societies), Prof. Sladjana Sobajic (Faculty of Pharmacy, University of Belgrade, Serbia; Przewodnicząca-Elekt FENS), Prof. Dorota Majchrzak (Department of Nutritional Sciences, University of Vienna), Prof. Claudia Angele (Department of Nutritional Sciences/Center for Teacher Education, University of Vienna), Prof. Karl-Heinz Wagner (Department of Nutritional Sciences, University of Vienna), Prof. Marta Habanova (Department of Human Nutrition, Slovak University of Agriculture in Nitra), Prof. dr hab. Monika Puzianowska-Kuźnicka (Instytut Medycyny Doświadczalnej i Klinicznej im. M. Mossakowskiego, Polska Akademia Nauk), Prof. dr hab. Katarzyna Wieczorowska-Tobis (Pracownia Geriatrii Katedra i Klinika Medycyny Paliatywnej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu), Prof. dr hab. Tomasz Kostka (Klinika Geriatrii, Centrum Badań nad Zdrowym Starzeniem, Uniwersytet Medyczny w Łodzi), Prof. dr hab. Małgorzata Chalimoniuk (Katedra Fizjoterapii, Akademia Wychowania Fizycznego Józefa Piłsudskiego w Warszawie), Prof. dr hab. Mariola Friedrich (Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie), Dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska i Prof. dr hab. Maria Borawska (Zakład Bromatologii, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku), Prof. dr hab. Wojciech Roszkowski, prof. dr hab. Anna Brzozowska i prof. dr hab. Barbara Pietruszka (Katedra Żywienia Człowieka SGGW)