O interakcjach leków stosowanych w chorobie Parkinsona z pożywieniem

22 Międzynarodowy Kongres Żywieniowy 2022, Tokio
16th November 2021
Zebranie naukowe Oddziału Warszawskiego nt. żywności ekologicznej
19th November 2021
Oddział Krakowski Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych zaprasza na wykład, w ramach zebrania naukowego, na temat: O interakcjach leków stosowanych w chorobie Parkinsona z pożywieniem. Wykład wygłosi mgr farm. Agnieszka Wiesner, doktorantka z Zakładu Bromatologii UJ CM (promotor dr hab. Paweł Paśko).
Termin: 26 listopada 2021, godz. 12.00.
Wykład odbędzie się w formie zdalnej na platformie MS Teams, link poniżej.
Serdecznie zapraszamy.
Choroba Parkinsona jest drugą najczęstszą chorobą neurodegeneracyjną na świecie. Ze względu na specyfikę choroby i wzrastającą na nią zapadalność, optymalizacja leczenia to ważna i aktualna kwestia. W ramach wykładu zostaną omówione najważniejsze, istotne klinicznie interakcje leków stosowanych w leczeniu choroby Parkinsona z pożywieniem - w tym suplementami diety. Przedstawione zostaną również praktyczne wskazówki i zalecenia dla pacjentów z chorobą Parkinsona, tak aby mogli optymalnie stosować leki w powiązaniu z posiłkami, a tym samym zwiększając ich skuteczność i bezpieczeństwo swojej farmakoterapii.