The 9th International Congress of Nutritionists in Zagreb, Croatia, November 21-23, 2024
27th May 202432. Konferencja z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
28th October 2024
Konferencja z cyklu "Fakty i fikcje w żywieniu człowieka", organizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych wraz z Instytutem Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW odbędzie się w dniu 25 października 2024, od godz. 11.00, w formie online, a tematem przewodnim będzie: „Mleko i produkty mleczne a ich substytuty roślinne”. W trakcie konferencji zaplanowano następujące referaty plenarne:
Mleko i produkty mleczne w świetle dietetyki antyku i Bizancjum - dr Zofia Rzeźnicka i prof. dr hab. Maciej Kokoszko, Wydział Filozoficzno-Historyczny UŁ
Mleko A2 - aspekty żywieniowe i technologiczne- dr hab. Anna Berthold-Pluta, prof. SGGW, INoŻ
Napoje roślinne w diecie człowieka - korzyści i zagrożenia – dr inż. Joanna Rachtan-Janicka, INoŻC SGGW
Tłuszcz i kwasy tłuszczowe w napojach roślinnych i w mleku krowim – kontekst żywieniowy – dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH-PIB
Serdecznie zapraszamy do uczestnictwa.
Conference from the series "Facts and fictions in human nutrition", organized by the Polish Society of Nutrition Sciences together with the Institute of Human Nutrition Sciences of the Warsaw University of Life Sciences will be held on October 25, 2024, from 11.00, online (in Polish), and the main topic will be: "Milk and dairy products and their plant substitutes". The following plenary lectures are scheduled during the conference:
Milk and dairy products in the light of ancient and Byzantine dietetics - Dr. Zofia Rzeźnicka and prof. Ph.D. Maciej Kokoszko, Faculty of Philosophy and History, University of Lodz
A2 milk - nutritional and technological aspects - dr hab. Anna Berthold-Pluta, prof. SGGW, INoŻ
Plant-based drinks in the human diet - benefits and risks - Dr. Eng. Joanna Rachtan-Janicka, INoŻC SGGW
Fat and fatty acids in plant drinks and cow's milk - nutritional context - dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH-PIB
We kindly invite everyone to participate.