Cele i zadania
- Integrowanie środowiska naukowego z obszaru nauk: medycznych, rolniczych, ekonomicznych, biologicznych i przyrodniczych, działających w zakresie dyscypliny żywienie człowieka
- Organizowanie i popieranie działalności zmierzającej do rozwoju nauk żywieniowych w Polsce.
- Upowszechnianie osiągnięć naukowych z zakresu żywienia.
- Propagowanie na forum międzynarodowym osiągnięć nauki polskiej w zakresie żywienia.
Realizacja celów poprzez następujące zadania:
- Organizowanie zebrań, konferencji, sympozjów, zjazdów i kongresów naukowych.
- Organizowanie wykładów, odczytów, wystaw oraz innych form upowszechniania nauki o żywieniu, m.in. w środkach masowego przekazu.
- Współpraca z Polską Akademią Nauk i jej placówkami oraz resortami i instytucjami zajmującymi się problematyką żywienia.
- Współpraca z organizacjami krajowymi i zagranicznymi o podobnym profilu działania.
- Podejmowanie inicjatyw i wypowiadanie się w zakresie stanu potrzeb żywieniowych w Polsce.
- Prowadzenie działalności wydawniczej z zakresu żywienia.
Prowadzenie społecznego doradztwa naukowego i konsultacji w dziedzinie żywienia człowieka.