Konferencja “Żywienie a jakość życia osób starszych”
17th January 2020XXVI Konferencja z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
22nd January 2020
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych wspólnie z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji zorganizowało kolejną cykliczną konferencję Fakty i fikcje w żywieniu człowieka, na temat "Żywienie a aktywność fizyczna". Warszawa, 27 października 2017 roku.
Aktywność ruchowa jest nieodłącznym elementem życia każdego człowieka. Wynika z wrodzonych potrzeb organizmu, a odpowiednio dobrana sprzyja jego rozwojowi, utrzymaniu dobrej kondycji fizycznej i psychicznej oraz opóźnieniu lub wręcz ograniczeniu występowania wielu chorób. Codzienna aktywność fizyczna połączona z odpowiednio zbilansowaną dietą jest więc kluczem do dobrego stanu zdrowia.
Należy jednak pamiętać, że wysiłek fizyczny zwiększa zapotrzebowanie na energię i wiele składników pokarmowych. Stąd też, zarówno w sporcie wyczynowym jak i amatorskim, szczególną rolę pełni właściwy sposób żywienia, zapewniający odpowiednią podaż składników energetycznych, budulcowych oraz przyczyniających się do regulacji przemian metabolicznych. Dieta oprócz zapewnienia wszystkich składników pokarmowych koniecznych do przywrócenia lub utrzymania homeostazy organizmu, powinna również uwzględniać właściwe jego nawodnienie, a niekiedy również zastosowanie odpowiednio dobranej suplementacji. Jest to często warunek konieczny do osiągnięcia jak najlepszych wyników sportowych (poprawy możliwości wysiłkowych ludzkiego organizmu) oraz do utrzymania odpowiedniej masy ciała i zdrowia.