Materiały 22 Międzynarodowego Kongresu Żywienia (ICN), Tokio, Japonia

Materiały XXXI Konferencji z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
27th October 2023
Pisanie i recenzowanie komunikatów prasowych: Przewodnik Federacji Europejskich Towarzystw Żywieniowych (FENS)
28th November 2023
W dniach 6–11 grudnia 2022 roku w Tokio, Japonia, odbył się 22 Międzynarodowy Kongres Żywienia (ICN), zorganizowany pod auspicjami Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych (IUNS). IUNS-ICN to spotkanie odbywające się co cztery lata od 1946 roku. Celem kongresu było promowanie globalnej wymiany wiedzy w naukach o żywieniu, zachęcanie do komunikacji, budowania potencjału. Program naukowy obejmował 2 wykłady inauguracyjne, 8 wykładów plenarnych, 32 wykłady specjalne, 8 sympozjów specjalnych, 124 sympozja oraz 2 dyskusje panelowe i 1 wykład zamykający. Kongres skupiał się na każdym aspekcie zagadnień żywienia, poruszając różnorodne tematy, które zostały omówione z różnych perspektyw, aby wzbogacić punkt widzenia naszych uczestników. Głównym celem było zorganizowanie spotkania naukowego na wysokim szczeblu, skupionego na omówieniu kluczowych aspektów żywienia w środowisku wielokulturowym, od najnowszych przeglądów po nowatorskie informacje z zakresu nauk o żywieniu. W załączonym suplemencie zamieszczono 1798 abstraktów z 97 krajów, w tym streszczenia ponad 500 wybranych prelegentów biorących udział w sympozjach naukowych.
The 22nd International Congress of Nutrition (ICN) was organized under the auspices of the International Union of Nutritional Sciences (IUNS) and was celebrated in Japan, December 6-11, 2022. The IUNS-ICN is a four-yearly meeting that has been held since 1946. The aim of this IUNS 22nd ICN was to promote the global exchange of knowledge in Nutritional Sciences and to encourage communications as well as capacity building. The scientific program comprised 2 Opening Lectures, 8 Plenary Lectures, 32 Special Lectures, 8 Special Symposia, 124 Symposia and 2 Panel Discussions and 1 Closing Lecture. The congress focused on every aspect of nutrition issues, going through a wide variety of topics, which were dealt with from different perspectives in order to enrich our attendees’ points of view. The main goal was to offer a high-level scientific meeting focused on addressing the key aspects of nutrition in a multicultural environment, from state-of-the-art reviews to cutting edge nutritional science information. The present supplement accounts for 1798 abstracts from 97 countries, including the summaries of more than 500 selected guest speakers participating in the scientific symposia.