XXV Konferencja z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
22nd January 2020XXVII Konferencja z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
22nd January 2020
Kawy i herbaty ze względu na zawartość w nich substancji o właściwościach pobudzających (kofeiny, taniny), składników bio-aktywnych (m. in. polifenoli) oraz dużą powszechność ich spożywania, stały się w ostatnim czasie przedmiotem zainteresowania zarówno konsumentów, jak i naukowców. Najnowsze doniesienia naukowe, coraz częściej wskazują na pozytywne aspekty zdrowotne spożywania naparów kawy i/lub herbaty, co zostało uwzględnione w najnowszej Piramidzie Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej IŻŻ. Z kolei spożywanie napojów alkoholowych, nawet nisko-procentowych niesie ze sobą ryzyko uzależnienia (choroby układu nerwowego, zaburzenia motywacji i pamięci oraz schorzenia wątroby i innych narządów) - zwłaszcza u osób niepełnoletnich, a u kobiet w ciąży może prowadzić do poważnych zaburzeń rozwoju płodu.
Aby obalić niektóre mity oraz przybliżyć problematykę dotyczącą roli spożywania substancji o działaniu przeciwutleniającym i pobudzającym w naparach kawy i herbaty oraz konsekwencji spożywania alkoholu szerszemu odbiorcy, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych zorganizowało kolejną, już XXVI konferencję z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka” pod hasłem „Kawa, herbata, napoje niskoprocentowe – za i przeciw”.