Widoczny brak znormalizowanego podejścia do rozpowszechniania wyników badań naukowych wśród kluczowych interesariuszy, takich jak np. klinicyści, dziennikarze i opinia publiczna przyczynił się do poczucia dezorientacji i braku zaufania, podważając tym samym wiarygodność nauki o żywieniu. Działająca w ramach Federacji Europejskich Towarzystw Żywieniowych (FENS), Grupa Robocza 3, która składa się z 20 naukowców zajmujących się żywieniem z całej Europy, opracowała wytyczne dotyczące komunikowania społeczeństwu wyników badań naukowych w dziedzinie żywienia, ze szczególnym uwzględnieniem dokładności przekazu i używanego języka. W wyniki bardzo intensywnych prac został opracowany podręcznik mający na celu pomoc naukowcom zajmującym się żywieniem w poprawie jakości i przejrzystości komunikatów prasowych związanych z ich pracą poprzez szczegółowe wytyczne dotyczące pisania i recenzowania komunikatów prasowych. Dostępne są również łatwe w użyciu listy kontrolne do pisania i sprawdzania komunikatów prasowych oraz szablon do oceny komunikatu prasowego.
Materiały w języku angielskim znajdują się w artykule: Debeugny, C., Logue, C., Damsgaard,·C.T., Del Rio, D., Jezewska‑Zychowicz, M.,·Bučan Nenadić,D., Portillo, M.P., Maragkoudaki, M., De Marco Castro, E., Vieira, C, Nieuwenhuijsen, L., Gudelj Rakic, J. “The Federation of European Nutrition Societies (FENS) issues guidance for writing and reviewing press releases” opublikowanym w European Journal of Nutrition oraz na stronie FENS prezentowany jest Document Pack:
Writing and Reviewing Press Releases FENS Guidelines Handbook
Writing Press Releases Checklist
Reviewing Press Releases Checklist
Reviewing Press Releases Assessment Table
Przedstawicielem PTNŻ w Grupie Roboczej FENS była Pani Prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz, która przygotowała również polską wersje dokumentów. Dziękujemy Pani Profesor za prace i zaangażowanie.
Dokumenty w języku polskim do pobrania poniżej.