Wykład online “Substancje słodzące…” 19.04.2024 g. 11.00 Oddział Warszawski PTNŻ

Wspomnienie o profesor Reginie Skorupskiej-Olędzkiej oraz profesor Irenie Celejowej
9th April 2024
19 kwietnia 2024 o godz. 11.00 Oddział Warszawski PTNŻ zaprasza na wykład pt. „Substancje słodzące i ich wpływ na zdrowie”, którego prelegentem będzie prof. dr hab. Paweł Glibowski z Katedry Biotechnologii, Mikrobiologii i Żywienia Człowieka z Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie.
W prezentacji zostanie przedstawiony dotychczasowy stan wiedzy dotyczący wpływu niecukrowych substancji słodzących na wybrane choroby na podstawie przeglądu literatury obejmującego prace przeglądowe, duże badania kohortowe oraz metaanalizy. Oprócz krótkiej charakterystyki substancji słodzących, które są dopuszczone do stosowania w żywności omówiony zostanie między innymi wpływ spożywania sztucznych słodzików na rozwój otyłości, cukrzycy typu 2, nadciśnienia, przewlekłej choroby nerek i autyzmu. Zostanie również zaprezentowane stanowisko Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) z 2023 roku w sprawie niecukrowych substancji słodzących.
April 19th, 2024 at 11.00 The Warsaw Branch of PTNŻ invites you to a lecture entitled 'Sweeteners and their impact on health', the speaker will be prof. Paweł Glibowski from the Department of Biotechnology, Microbiology and Human Nutrition at the University of Life Sciences in Lublin. The presentation will show the current state of knowledge regarding the impact of non-sugar sweeteners on selected diseases based on a literature review including reviews, large cohort studies and meta-analyses. In addition to a brief description of sweeteners that are approved for use in food, the discussion will include the impact of consuming artificial sweeteners on the development of obesity, type 2 diabetes, hypertension, chronic kidney disease and autism. The position of the World Health Organization (WHO) from 2023 on non-sugar sweeteners will also be presented.