Konferencja zorganizowana przez Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych, Zarząd Główny oraz Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW
21 października 2016, godz. 1100Aula Kryształowa Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie ul. Nowoursynowska 166
Przewód pokarmowy, stanowiący drugi co do wielkości układ organizmu człowieka, jest swoistym siedliskiem bogatej mikroflory, która pełni wiele ważnych, wzajemnie uzupełniających się funkcji, tj. metabolicznej, troficznej, jak również immunologicznej. Do najważniejszych funkcji mikroflory jelitowej należy udział w rozkładaniu wielkocząsteczkowych składników pokarmowych, wchłanianiu mikroelementów, fermentacji substancji niepodlegających trawieniu oraz wzroście i różnicowaniu nabłonka przewodu pokarmowego, co z kolei gwarantuje prawidłowe zużycie energii w mięśniach, przemianę glukozy w wątrobie oraz formowanie tkanki tłuszczowej.