XXVI Konferencja z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
22nd January 2020Przełożenie konferencji “Żywienie a jakość życia osób starszych”
19th March 2020
Żywienie, obok aktywności fizycznej to jeden z najważniejszych czynników stylu życia warunkujących prawidłowy wzrost, rozwój oraz utrzymanie zdrowia i dobrej kondycji zarówno fizycznej, jak i psychicznej. Zmieniające się warunki życia, postęp technologiczny, automatyzacja codziennych czynności oraz pośpiech i brak czasu powoduje, że zmienia się nasz sposób żywienia. Coraz częściej stosujemy różnego rodzaju diety jako alternatywę do racjonalnego żywienia, ponadto sięgamy po produkty, które w opinii wielu osób oraz informacji przekazywanych w mediach społecznościowych, charakteryzują się „nadzwyczajnymi” właściwościami. Są one nazywane jako „superfoods”, „superżywność”, czy „superprodukty”.
Powody ich stosowania są bardzo różne, od chęci pozbycia się zbędnych kilogramów, oczyszczenia organizmu, po konieczność stosowania z powodu schorzeń, takich jak np. otyłość, cukrzyca, zespół metaboliczny, choroby układu krążenia, niedokrwistość czy fenyloketonuria. Wynika to również coraz częściej z chęci ochrony planety i zrównoważonego ekosystemu, co przekłada się na dietę przyjazną naszej planecie, tzw. planetary health diet. Aby obalić niektóre mity oraz przybliżyć problematykę dotyczącą stosowania różnego rodzaju diet oraz niektórych „super” produktów chętnie stosowanych przez osoby zwłaszcza młode, zainteresowane zdrowym stylem życia, Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych zorganizowało kolejną, XXVII konferencję z cyklu „Fakty i fikcje w żywieniu człowieka” pod hasłem „Diety – moda czy konieczność?”