Wartość odżywcza diety Paleo, zebranie naukowe

Jubileuszowa konferencja z cyklu Fakty i fikcje
4th October 2022
Wesołych Świąt, Szczęśliwego Nowego Roku!
21st December 2022
Oddział Krakowski Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych serdecznie zaprasza na zebranie naukowe, na którym zostanie wygłoszony wykład na temat: Wartość odżywcza diety Paleo.
Wykład wygłosi dr Aleksandra Pięta z Zakładu Medycyny Sportowej i Żywienia Człowieka, Instytutu Nauk Biomedycznych, Akademii Wychowania Fizycznego im. B. Czecha w Krakowie.
Miejsce i termin: Zakład Bromatologi, Wydział Farmaceutyczny Collegium Medicum Uniwersytetu Jagiellońskiego w Krakowie, ul. Medyczna 9, 25 listopada 2022, godz. 10.00. Dostęp online poniżej. Serdecznie zapraszamy.
Dieta paleolityczna zyskała popularność głównie ze względu na możliwe korzyści zdrowotne. Pozytywne efekty stwierdzono u osób otyłych, chorych na cukrzycę, cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe, kobiet z zespołem metabolicznym. Autorzy podejmujący tematykę wpływu diety Paleo na stan zdrowia, doszukują się korzystnego wpływu stosowania diety wskazując na potencjalnie wysoką wartość odżywczą w porównaniu do diety zwyczajowej. We współczesnej paleodiecie dozwolone są owoce, warzywa, mięso, ryby. Zakazane są produkty przetworzone, mleczne, zbożowe i rośliny strączkowe, w ograniczonych ilościach dozwolone są jaja i tłuszcze roślinne. Zapraszamy na wykład.