Fakty i fikcje w żywieniu człowieka – Żywność ekologiczna i zdrowie, XXXI Konferencja dyskusyjna
12th October 2023Materiały XXXI Konferencji z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka
27th October 2023
Jubileuszowa XXX Konferencja dyskusyjna z cyklu Fakty i fikcje w żywieniu człowieka odbyła się 21 października 2022 roku pod hasłem "Fakty i fikcje w żywieniu człowieka - wczoraj, dziś i jutro". Konferencję uroczyście otworzyła Przewodnicząca towarzystwa prof. dr hab. Jadwiga Hamułka oraz Dyrektor Instytutu Nauk o Żywieniu Człowieka prof. dr hab. Krystyna Gutkowska.
Ze względu na jubileusz, konferencja miała wyjątkowy charakter. Dotyczyła najbardziej aktualnych, wybranych zagadnień z zakresu żywienia człowieka, związanych z żywnością, żywieniem, jak również z najnowszymi osiągnięciami w technologiach informatycznych, coraz częściej wykorzystywanymi w nauce o żywieniu.
Tematy wykładów:
Wkład PTNŻ w upowszechnianie wiedzy o żywieniu człowieka
Historia konferencji i idea jej powstania
Produkt fermentowany - probiotyczny, prozdrowotny czy "tylko" fermentowany?
Akryloamid - stan wiedzy 20 lat po odkryciu jego obecności w żywności
Żywienie kobiet w okresie menopauzy
Żywieniowe i zdrowotne aspekty stosowania suplementów i odżywek przez mężczyzn o dużej rekreacyjnej aktywności fizycznej
Dieta a długowieczność - fakty i mity
Aplikacje mobilne jako nowoczesne technologie w edukacji i nauce o żywieniu człowieka.